Éntörténem – Erika

Két évvel ezelőtt már látni lehetett rajtam az ösztrogéndominancia jeleit (fájdalmas menstruáció, pajzsmirigy alulműködés, magnéziumhiány, száraz bőr, hajhullás, fáradékonyság, ciszta a mellben, fájdalmas, duzzadó mellek már sokszor ovuláció idejétől….- ezek csak az én tüneteim voltak-, de akkor még nem tudtam mire vélni őket.

Aztán ott volt az a furcsa, felfázás szerű tünet. Hiába küldtek vizelettenyésztésre, nem találtak olyan baktériumot, amely felfázást okozott volna. Nekem mégis feszült, fájt a hólyagom, később már a húgycsövem is. Valamiféle gyulladás keletkezett, de az ok akkor még ismeretlen volt.
Nagyon fázós voltam, a lábfejem olyan volt, mintha jeges vödörben áztatta volna őket, rázott a hideg. Azt hittem azért fázom fel mindig, mert jéghideg a lábam. Valahogy, mintha a vérkeringésem rossz lett volna. A lábaim annyira fáztak, hogy már szinte fájt.
Aztán egy este, mikor a vacsorám készítettem volna, éles fájdalom nyilallt a méhem környékén. Majdnem összeestem. Tudtam, hogy valami gyulladás van a háttérben, de hiába mentem orvosokhoz, azt mondták, nincs semmi bajom. Sem vérvétel, sem ultrahang nem mutatott ki semmit.

Végül ráuntam a semmittevő vidéki orvosaimra, és magánorvoshoz szegődtem Debrecenbe. A vizsgálat alatt az orvos szintén azt mondta, hogy ő nem lát semmit, és higgyem el, semmi bajom… Aztán következett a hüvelyi kitapintás, ahol véletlenül megérintette az akkor már a douglas üregemben növekvő 2-3 cm átmérőjű endometriózis göböt. A fájdalomtól üvöltöttem és majdnem leugrottam a vizsgáló asztalról. Aztán a kitapintást elvégezte még egyszer…. A fejét vakarta, és közölte, nem tudja mi lehet, de ha tippelnie kellene, szerinte ez endometriózis lehet. Persze megbizonyosodni csak műtéttel lehet. Értetlenül néztem. Még soha nem hallottam ezt a szót. Aztán elmagyarázta, és fogamzásgátlót írt fel. (Ha visszamehetnék a múltba, ezt megtiltanám saját magamnak, de akkor jóhiszeműen elkezdtem azt szedni).

Idő közben kimentem néhány hónapra külföldre, de a tünetek a fogamzásgátló hatására természetesen nem javultak. Akkoriban volt egy orvostanhallgató barátnőm, aki beajánlott egy endometriózis specialistához. Akkor elsőre csak e-mail elérhetőséget kaptam. Gyorsan írtam is neki, leírva minden tünetem. A válasz az volt, hogy ez csak endometriózis lehet, és amikor tudom, látogassam meg a magánrendelésén. Természetesen elmentem, nem volt más választásom. Akkor már tudtam, hogy csak egy műtét segíthet rajtam. Mivel magánrendelés volt, rá két hétre már a műtőasztalon feküdtem… (A TB-s lehetőségeket hagyjuk…a várólista valószínűleg sok-sok hónap lett volna..)
A műtét megtörtént. Körülbelül háromnegyed órás volt. A douglas üregemből lézerrel leégették az ott nem kívánatos göböt, majd kiderült, volt egy kisebb bélösszenövésem is, és furcsa fehér pelyhes képződmények voltak a méhem hátulján.

A műtétet követően Visanne tablettát kezdtem el szedni. Ez nem sokáig tartott, mert 2-3 hónap után annyira fájt a fejem tőle, illetve szivárgott belőlem a vér, hogy leálltam a szedésével. A kezelést megtagadtam.

Azonban a műtét után gyakorta húzódott a hólyagom, …de főleg éjjelente. Elkezdtem gondolkodni, vajon miért épp éjjel? Mit eszem vagy iszom éjjel, amitől fájhat?
A tej!…. Akkoriban rengeteg házi kecsketejet ittam, mert imádtam. Rákérdeztem az orvostanhallgató barátnőmtől, lehet-e olyan, hogy a tej a bűnös?
Azt mondta, igen.
És paleo diétát ajánlott. Amikor bővebben kifejtette, mi az, hallani sem akartam róla!

Kétségbeesésemben már az interneten kutakodtam, és rátaláltam számos olyan oldalra, ahol azonban a paleo diétát ajánlották gyógymódként olyan nők, akik már 4-5 éve ezzel tünetmentesen éltek… Volt hát más választásom?
Belevágtam. 3-4 hónapon keresztül csak sírtam, olyan elvonási tünetekkel küzdöttem. Kívántam a cukros dolgokat, a sajtokat, és a lisztes dolgokat. Nem tudtam, hogyan fogjak bele, hiszen akkoriban állásom sem volt, így nehezen tudtam megfizetni a glutén- és laktóz mentes dolgokat. Megjegyezném, ahogy letettem a tejet, 3 napra rá már elmúltak a gyulladásos-felfázós tüneteim (nyár volt, 40 fok, nem a hideg miatt fáztam fel). Aztán jött a többi…és elkezdtem gyógyulni. A gluténra azért is gyanakodtam, mert a sörtől is irtózatosan feszült a hasam… Tehát a paleo diéta jó kezdetnek tűnt. Annyi, hogy nekem kicsit túl húsos, zsíros, és én fogyasztok rizst, kukoricát, krumplit. Tehát ma már nem paleózom, csak egy nagyon hasonló cukor-laktóz-és gluténmetes diétát tartok. A diétát megszokni nehéz volt, főleg lelkileg. De az igazság az, hogy végre hosszú idő után fittnek érzem magam, és ez nekem minden áldozatot megér!

Sajnos idő közben inzulin rezisztenciám alakult ki, ami sok endometriózisos betegnél társbetegségként párosul. Természetesen ez is csak úgy derült ki, hogy én mentem utána a dolgoknak, mert egy orvosnak se jutott volna eszébe a cukorterhelés mellett IR vizsgálatot is végezni. Sajnos azonban a diéta kevésnek bizonyult az inzulin problémámra. Endokrinológushoz fordultam, aki azt mondta, ha nem szeretnék gyógyszert szedni, próbáljam meg Gyuri bácsi Diabess teáját. Nem hittem benne…
Azonban pozitívan csalódtam. Másfél hónap után az ájulásos gyengeségem mintha tovaröppent volna. Nem mondom, hogy stramm nő vagyok, de bátran nekivághatok már egy több óra hosszas túrának is, ájulás nélkül…

Progeszteron krémet is használok, ami segített az ösztrogéndominancián. A mellfeszülés, a fájdalmas menzesz már a múlté 🙂 (És itt most zárójelben jegyzem meg, a progeszteron krémről is először csak a neten olvastam. Aztán amikor közöltem a kezelőorvosommal, hogy a Visanne tablettától megváltam, annyit mondott, hogy rosszul tettem… de ha már így döntöttem, használjak Women’s krémet. Csak mosolyogtam, mert tudtam miről beszél. Előtte már alaposan utána olvastam.) A krémről csak annyit, hogy sokan támadják ezt a fajta márkát, mert hogy csak egy gyógynövény van benne, valódi progeszteront nem tartalmaz. Az lehet. De én meg csak annyit tudok, hogy a mellfeszülésem elmúlt tőle, és menzesz alatt simán elmegyek kocogni… Lehet a gyógynövény készteti a szervezetem több progeszteron termelésre. Nem tudom. Nekem bevált. Nem mondom, hogy terhesség megtartására is elég lenne. De az biztos, hogy egy hónapja voltam endokrinológusnál, és ő azt mondta, olyan jól állnak a hormonjaim, hogy bármikor babát tervezhetek, ha szeretnék.
Persze van olyan is, aki nem krémezi magát. Én egyszer tettem le, de megbántam, mert a mellfeszülésem visszajött. Így én nem mondok le róla.

A diéta, a krém, a gyógytea nem elég. Rendszeresen kell mozogni! Ha napi egy óra séta, akkor egy óra séta. Én szeretek úszni is, és hetente többször nyújtok, néha súlyzózom. Volt olyan, hogy nem mozogtam rendszeresen, csak a progi krémtől és a diétától vártam a csodát. Éreztem, hogy jó, de kell még valami, mert menzeszkor éreztem a műtét hegének feszülését sokáig, és a nagy séták alatt ez mindig elmúlt. Rájöttem, hogy menzesz alatt is sokat kell mozogni! Futás? Simán! Mert enyhíti a fájdalmat! A maradék tünetem is elmúlt ezzel.

Persze idő kellett, míg rájöttem ezekre. Amikor olyanokat hallottam, hogy mást negyedévente műtöttek ezzel, mert mindig visszajött, csak csodálkozva néztem. Akkor valamit csak jól csinálok – gondoltam. Remélem ez a történet nektek is segít!

G. Erika
goenczi.e@gmail.com

Comments are closed.