Mozgásterápia
Táplálkozás
Természetes gyógymódok
Lelki egészség

Mozgásterápia

Aviva Módszer

Az Aviva Gabriella Steiner által kifejlesztett módszer lényege, hogy külső és belső izmaink megmozgatásával jelentősen megváltoztatható szervezetünk hormonális állapota.

Az alhas, a belső hasi és gátizmok, a farizmok megmozgatásával érjük el a pozitív hatást, mivel a mozgás fokozza az adott terület artériás és vénás vérkeringését, sőt nyirokkeringését is, így többek között több vitamin, hormon és más életfontosságú anyag jut a genitális zóna és alhasi területre. Ez a belső nemi szervek egészséges működését eredményezi, de visszahat a központi hormonális szabályozó, a hipofízis működésére is. A mozgás és a mozdulatsorok után létrejött altesti vérbőség akár a petevezetékek letapadását is oldhatja, és az átjárhatóságukat biztosítja, így egyes esetekben megszüntetheti a meddőség okát is.

Az Aviva Torna gyakorlatai, ha kellő rendszerességgel és kitartással végezzük, enyhítik, megszüntetik a menstruációs görcsöket, beállítják a ciklust, elősegítik a peteérést és még számos női egészséget érintő problémában segítségünkre lehet.

Mire jó a rendszeresen végzett Aviva torna?
 • A menstruáció rendezésére: fájdalmak megszüntetésére és ciklus rendezésére
 • Ciszta, mióma, PCOS, polip, pajzsmirigy problémák, klímax tünetek esetén
 • Peteérés és tüszőrepedés elősegítésére, petevezeték letapadás megszüntetésére
 • A vetélés utáni erőnlét és fogamzó képesség visszaszerzésére
 • A súlytöbblet esetén (hormonális eredetű) segíti az optimális testsúly elérését
 • Inkontinencia szabályozásában
 • Segít az indokolatlan tejelválasztásnál, illetve szoptatás idején a tejmennyiség optimalizálásában
 • A terhesség alatt és a terhesség után is a kondíciót és a hormonális egyensúlyt támogatja
 • Segít a férfiproblémákon is: élő spermaszámok növelésével, prosztata és potencia gondokon
 • Szülés előtt, szülés után, várandósan és inkontinencia eseteire külön gyakorlatsorok
 • Hormonális egyensúlytalanságból származó problémákra (inzulinrezisztencia stb.)
 • Inszemináció, vagy lombik program előtti felerősítésre is javasolt

Az Aviva tanfolyamon egy 4 órás tanfolyam keretében az Egyszerű Módszer 18 alapgyakorlatát, a Rövidített Módszert, a pánik gyakorlatot és a bárhol elvégezhető gyakorlatot lehet elsajátítani hivatalos Aviva Módszer oktató vezetésével.  Fontos! Endometriózis esetén csak előzetes orvosi vizsgálat után javasoljuk a tornát, mert fontos tudni, hogy az endometriózis, mely szakaszában és milyen orvosi terápiát támogathat a torna.

Bővebb infó: www.avivamodszer.hu

Endometriózis esetén javasolt oktató: Sarkadi Edit

Endometriózis esetén, Aviva-módszer hatékonyságával kapcsolatban tapasztalattal rendelkezik: Dr. Kovács Zoltán

EndoFizio

Mi is az az EndoFizio?

 Az EndoFizio egy speciális mozgásprogram endometriózisban szenvedő nőknek, melynek mozgásanyaga merít a gyógytornából, a jógából, a pilatesből, a fascia tréningből, illetve az aerobik típusú edzésekből.

Főbb hatásai:

 • Fájdalomcsillapítás
 • Izomegyensúly helyreállítása/megőrzése
 • Testtudat kialakítása
 • Relaxáció
 • Stressz csökkentése
 • Fascia rendszer helyreállítása

A program segít a műtétre felkészülésben, a műtét utáni rehabilitációban, az általános fizikai állapot fejlesztésében és ez által az életminőség javításában, a rendszeres és szakszerű testmozgás segítségével.

Az EndoFizio Neked ajánlott, ha endometriózisban szenvedsz és:

 • Szeretnél elkezdeni mozogni, de nem tudod, mit és hogyan
 • Ha szeretnél a közelgő műtétedre felkészülni testileg – lelkileg
 • Ha a műtét utáni regenerációdat gyorsítanád
 • Szeretnél egy anatómiailag és élettanilag megalapozott, Rád szabott mozgásformát kipróbálni
 • Szeretnél egy- szintén ezzel a betegséggel küzdő – gyógytornász által kidolgozott edzésen részt venni

Jelentkezés: endofizionagyeniko@gmail.com

További információ: https://www.facebook.com/endofizio/

Sok szeretettel várok minden érdeklődőt Nagy Enikő gyógytornász-fizioterapeuta.

Kundalini jóga

A női lét kiteljesedése az anyaság. De az anyaság nem csak azt jelenti, hogy a nő várandós lesz és gyermeket szül…a nő anyasága a kapcsolódás. Amikor a nő megérti az anyaság lényegét, akkor kiteljesedik.” Yogi Bhajan

A Kundalini különleges jógatípus. Az egyedi izommozgások és intenzív légzéstechnikák kombinációja energetizál és jókedvűvé tesz – a gyakorlatok után úgy érzed, hogy majd’ kirobban belőled az életerő. Ezt az életre serkentő energiát a Kundalini ’kígyó’-ként emlegeti, mert filozófiája szerint a bennünk szunnyadó energia kígyóként, összetekert kötél módjára fekszik testünkben, amelyet bizonyos gyakorlatokkal aktivizálhatunk.

A Kundalini jóga segítségével összekapcsoljuk a testet a lélekkel és a tudattal. Ráth Zsuzsanna jógaoktató Kundalini Kriya óráján, melyet kifejezetten nőknek tart, a résztvevők a női egészség helyreállítására koncentrálnak a medence, az alhas, a csípőízület erősítésével, tudatosítva a női szervekhez kapcsolódó érzeteket, felébresztve a nők öngyógyító képességét. Amikor a jógalégzést, az úgynevezett Pranayamat megtanulják a résztvevők, akkor nemcsak az oxigénellátást növelik a testükben, hanem az életerő-energiát is.

Ráth Zsuzsanna Makrobiotika tanácsadó, Kundalini jóga tanár, Fényháló terapeuta

Táplálkozás

 

Makrobiotika

Az egészség a legnagyobb ajándék… – Buddha

Makrobiotika egy olyan megközelítése a fizikai és érzelmi jólétnek, ahol energetikailag és tápértékben is kiegyensúlyozott ételt fogyasztunk. Évszaknak megfelelő, bio gabonákon, zöldségeken alapszik magas rosttartalommal, alacsony zsiradékkal, változatos és esztétikus módon elkészítve.

Kiváló étrend a túlsúlyosságra, az egészséges szívhez, vérnyomáshoz, a betegségmegelőzéshez. Gyökerei évezredekre nyúlnak vissza, a modern időkben George Oshawa tette népszerűvé ismét Európában, majd Amerikában Michio és Aveline Kushi, valamint az Aihara házaspár segítségével. A Makrobiotika alapja, hogy mindannyian felelősek vagyunk a saját életünkért és egészségünkért és azért, hogy az ehhez szükséges változásokat megtegyük.
  Az emberek egyre nagyobb tömege került a civilizációs betegségek nyomása alá hazánkban is, amelyek elsősorban a nem megfelelő életvitel eredményeként alakulnak ki.

Általános Makrobiotikus Étkezés

Teljes értékű bio gabonafélék

Legalább 50 %-a minden étkezésünknek teljes értékű, feldolgozatlan főtt gabonafélékből kell, hogy álljon, amelyet különböző, változatos módon készíthetünk el. A teljes értékű gabonákhoz tartozik a barnarizs, köles, árpa, búza, zab kukorica, kukoricadara, és barna kenyér. Minden gabonafélének más az energiája, s ezeket az évszaktól függően ehetjük. A barnarizs fogyasztása minden évszakban ajánlott. A kerekszemű barnarizs a legkiegyensúlyozottabb energiájú, amíg a hosszú-szemű változat nyáron, a rövid pedig telén egészségesebb kiegészítő gabonaként. A gabonaféléket egészségesebb szemes formában fogyasztani, de hetente néhány alkalommal ehetünk részlegesen feldolgozott gabonaféléket, például tésztaféléket – udon, soba – kuszkuszt, zabpelyhet, kovászos barna kenyeret, vagy puliszkát.

Levesek

A napi étrend 5-10 %-a zöldségből, babfélékből, gabonafélékből, tengeri fűből készült leves lehet, amit tengeri sóval, miszóval, tamarival és megfelelő fűszernövényekkel lehet ízesíteni.

Zöldségek

A bio zöldségek a napi 25-30 %-at teszik ki étrendünknek. Ezeknek az organikusan és helyközelben növesztett zöldségeknek nagyobb részét különböző főzési technikákkal pl. párolással, blansírozassal, dinszteléssel elkészítve, kisebb részét nyersen illetve savanyítva fogyaszthatjuk.

Babok és tengeri zöldségek

10-15 %-át a napi étrendnek a főtt babfélék és a különböző módon elkészített tengeri zöldek teszik ki. Babfélék közül az azuki bab, csicseriborsó, lencse, fekete szójabab, valamint a szójából készült tofu, natto, tempeh ajánlott. A tengeri zöldek közül többek közül a wakame, kombu, nori, arame, hijiki egészíti étrendünket. A tengeri zöldek igen gazdagok kalciumban, vasban, A és C vitaminban, jódban.

Kiegészítő ételek

Halak, gyümölcsök, desszertek, diófélék, magvak. 
Ezek 5-10 %-ban az egészségtől függően fogyaszthatóak. – Habár a makrobiotika kerüli a húsfélék fogyasztását, hetente egy-két alkalommal sovány, fehér húsú halat lehet enni. – Évszakhoz illő, helyi gyümölcsök és desszertek heti 2-3 alkalommal. Magyarországon az alma, a cseresznye, szőlő, áfonya, körte, szilva is megterem többek között, és ezeket nyersen vagy rizs és árpamalátával ízesítve, különböző gabonafélékkel megfőzve desszertként elkészítve is ehetjük.

Táplálkozási tanácsadás:

Ráth Zsuzsanna, Makrobiotika tanácsadó, Kundalini jóga tanár, Fényháló terapeuta

Mixtay Zsuzsanna makrobiotikus életmód és természetes gyógymódok tanácsadó

Természetes gyógymódok

 

MA-URI® Bodywork

 A MA-URI® Bodywork egy különleges, polinéz eredetű, érintés alapú kezelés, amelyben egyszerre van jelen az érintés, a zene, a tánc és mindennek a finom, művészi összhangja.

 A MA-URI® Bodywork során a kezelő elsősorban az alkarját használja, és az óceán hullámait idéző mozdulatokkal, a zenével és a táncával egy különleges energiateret hoz létre, amelyben megnyílik a lehetőség arra, hogy öngyógyító erőink aktivizálódjanak, és elengedjük mindazt, ami akadályoz minket a továbblépésben.

A kezelés során a testünk ellazulhat és megpihenhet, a feszültség kioldódhat, a szívünk megnyílhat, az érzelmeink megnyilvánulhatnak, a szellemünk szárnyalhat, és a kezelés segítségével megteremthetjük újra a belső harmóniánkat és egyensúlyunkat.

A MA-URI® kezelést ebben a videóban meg is nézheted.

Kurczewski-Tamás Zita, MA-URI® kezelő, tréner

ma-uriart.hu, facebook.com/mauriarthungary

Shiatsu terápia

A shiatsu keleti masszírozási mód, a szó japán nyelven “ujjnyomást” jelent. A shiatsu az akupresszúra (ujjnyomás) alapjaira építkezik, a kezelés során az ujjakkal a test meghatározott pontjaira nyomást gyakorolnak, hogy a fájdalmat, feszültséget, kifáradást és betegségtüneteket csökkentsék.

A meghatározott, speciális pontok a meridiánok mentén találhatók, melyeken keresztül a test energiája (Kí) áramlik. A Kí önmagában láthatatlan, de ahogyan dolgozik, az a testen érzékelhető. A Kí az élet ereje, s mikor ez megakad, a szervezet beteggé válik.

A nyugati gyógyászat a testnek azt a részét kezeli, amely a betegnek éppen fáj, részekre osztja az emberi testet, és minden megbetegedett vagy működésben zavart testrészt különálló egésznek tekint.

A keleti gyógyászat szerint az emberi testet egy egésznek teremtették (egészség = egész/ség!), így lehetetlen ennek egy-egy részét elkülöníteni, és nem venni tekintetbe, hogy milyen hatása van az egészre. A keleti filozófia szerint az emberi testet a nagy világmindenség kis részének, mikrokozmoszának tekintik, mely az 5 elem (Tűz, Föld, Fém, Víz, Fa), illetve a jin és jang erők (a változás, az “élet” jellemzői) uralma alatt áll.

A test szervei hat nagy jang (pozitív) és hat nagy jin (negatív) szervre vannak osztva, melyek mindegyike az öt elem egyikét képviseli és egy másik kiegészítő szervvel működik együtt. A betegségek kezelésének ki kell egészítenie a károsult szervet vagy testrészt.

A meridiánvonal-rendszer mentén történő kezelések javítják az energia áramlását ezen a rendszeren keresztül, nem a betegségre koncentrálnak, hanem az egész emberi testre, mivel minden betegség ugyanabból a forrásból ered – a testen keresztül áradó energia egyenletlenségeiből.

Ideális esetben a shiatsu legmegfelelőbb alkalmazása nem a betegségek gyógyítása, hanem a test egészségének, vitalitásának, és ellenálló-képességének megszerzése, a belső szervek erősítése és annak megakadályozása, hogy az energiaáramlás megrekedjen.

Gubányi Andrea kineziológus, shiatsu gyógyász

Cserjés Panka spirituál-terapeuta, jóga tanár

Lelki egészség

Fényháló terápia        Kineziológia        Mentálhigiénés konzultáció       Művészetterápia        Pszichológia         Szomatodráma          

 

Fényháló terápia

Hologram, multidimenzionális energia-gyógyítás egy egészen új, intenzív szinten.

 A Fény-Háló olyan, mintha elképzelnénk egy asztalterítőt, amelynek a fonalai fiberoptikai kábelek. Mindegyik kábel információs szálakat foglal magába, mindegyik különbözőt. Némelyik átprogramozásra való új információval, amik a Csillagokhoz kapcsolódnak, mások a Föld energiáihoz kapcsolódnak, és mindegyik kapcsolódik a sejtjeinkhez.
Mások a blokkok tisztítására valók és vannak, amelyek az idővonalhoz, a múltunkhoz kapcsolódnak, előző életekhez és az idő kezdetéhez. Mind egymással összefűzve, összefonva.
Így, ha meghúznánk egy szálat középen, az az egész asztalterítőre hatással lenne. Hasonlóan, ha bármelyik szálon dolgozunk ezek közül, az mindegyikre és az egészre hatással lesz.
Ha el tudunk képzelni 10-et vagy többet ezekből a terítőkből, amelyek mind összekapcsolódnak különböző szintjein az időnek, térnek és dimenzióknak, akkor érthető, hogy ha egy szálon dolgozunk, még mindig hatással lesz az összesre.

Ráth Zsuzsanna Makrobiotika tanácsadó, Kundalini jóga tanár, Fényháló terapeuta

 

Kineziológia

A kineziológia olyan személyiség-és képességfejlesztő módszer, amely preventív (megelőző) céllal is alkalmazható. Ötvöződnek benne a kínai öt elem tanától a legújabb idegélettani eredmények az általános és fejlődés-lélektani, viselkedéspszichológiai, környezet- és táplálkozástudományi ismeretekkel.

Eszköze az izomtesztelés: agyunk, így testünk is minden történésre emlékszik, s ezek az emlékek az izmokon keresztül lekérdezhetők. Mit jelent ez?
Az alkar izmaira enyhe nyomást gyakorolva megtudhatjuk, hogy egy adott történés, személy, milyen érzelmi viszonyban van velünk: elgyengít?, stresszel? (negatív érzelmek). Megmutatva ezzel, hol vannak egyensúlytalanságok a testben. Hol szükséges a blokkolt energiaáramlást oldani. A kérdezgetés, oldás technikájában a kineziológus eszköztára széles, az egyéni megoldások tárháza napról napra bővülő.
A kezelés célja a stresszoldás, – hogy a jelenbéli stresszek és azok múltbeli kapcsolódásai oldódjanak elősegítve az öngyógyító mechanizmusok működését.

Miben és hogyan segít a kineziológia?
Akinek bármilyen típusú problémája is van (testi-fizikai, lelki, szellemi) segít
• a probléma mögött álló lelki ok(ok) feltárásában
• önismeretünk fejlesztésében
• képességeink fejlesztésében
• kreativitásunk fejlesztésében
• sorsunk tudatos irányításában
• életminőségünk javításában
• jelen választásaink okainak megértésében
• allergia esetén (táplálék, pollen, fém)
• alvászavaroknál
• táplálkozási zavaroknál
• hangulati zavaroknál, depresszív állapotokban
• krónikus fáradékonyságnál
• traumák esetén (fizikai, lelki)
• krízishelyzetekben
• tanulási nehézségek esetén
• koncentrációs és memória-zavarokban
• koordinációs nehézségekben
• önbizalom és önértékelési zavarok esetén
• kapcsolati zavarokban (párkapcsolati, családi-, munkahelyi, egyéb)
• szorongásos állapotokban
• kommunikációs nehézségek esetén
• egészségmegőrzés, immunerősítés céljából
• gyermekkori nehézségek: ágybavizelés, körömrágás, viselkedészavar
• tanulási nehézségek esetén.

Gubányi Andrea kineziológus, shiatsu gyógyász

 

Mentálhigiénés konzultáció

A termékenységi problémák érzelmi hullámvasútján segíthet a mentálhigiénés konzultáció, a segítő beszélgetés

Hogy érint bennünket, amikor nem érkezik a vágyott baba?
Mi zajlik bennünk, a lelkünkben, amikor ez hónapról hónapra ismétlődik? Akár évekig is …

Mit érez a férfi, amikor megtermékenyítési-, és nő, amikor megtermékenyülési és/vagy várandósság kihordási képessége megkérdőjeleztetett? Amikor a férfi és a nő alapvető biológiai képességén és emberi vágyán esik csorba.

Egyre inkább látszik, hogy ebben a nehéz élethelyzetben nemcsak fizikai-orvosi, de mentális és lelki segítségre is szükség van. És szerencsére egyre többen felismerik ezt, így egyre többen mernek is segítőhöz fordulni. Ilyen segítség lehet a mentálhigiénés konzultáció.

A mentálhigiénés segítő beszélgetés során a mentálhigiénés szakember olyan bizalmi légkört biztosít és olyan empátiával van jelen, hogy ezzel segít  a vendégének rátalálni annak saját erőforrásaira és megoldásaira.  Mert az ember saját megoldása a valós megoldás. Az, amit ő is igaznak érez.

Nagyon fontos a segítő és vendége egymáshoz való kapcsolódása, a feltétlen bizalom megteremtése.
A segítő szakember igaz érdeklődésével, odafordulásával és titoktartási kötelezettségével és a vendég megnyílásával, bizalmával – azaz, kettejük őszinte beszélgetésével beindulhatnak az öngyógyító folyamatok, testben és lélekben egyaránt. Fontos ez a családtervezés minden lépésénél, bárhol tart a pár a babavárásban: akár természetes úton kívánnak családot alapítani, akár már a sokadik orvosi, mesterséges beavatkozásnál tartanak.

A közös munkában a vendég olyan soha ki nem mondott dolgoktól szabadulhat meg, amik tudattalan gátakat is feloldhatnak benne. Ezek nem feltétlenül csak a babavárással kapcsolatos történések, hanem bármi más emlék, érzelem, behatás a múltból vagy a jelenből. Sőt, sok esetben a félelem, szorongás a jövőtől a visszatartó erő. Nem fontos és nem is lehet mindig tudni, pontosan mik a gátak, mik oldódnak - egyszerűen csak látjuk, tapasztaljuk, érezzük az elmozdulást, a működés átalakulását, a vendég formálódását és a vágyott célhoz való egyre közelebb jutását.

A mentálhigiénés szakember nem terapeuta, de a közös munkának sokszor terápiás hatása van.  Így a lélek gyógyulásával gyógyul a test is, az orvosi folyamatok, beavatkozások is könnyebben viselhetők és a vágyott gyermekáldás is hamarabb beköszönthet.

Varga Katalin, meddőségi mentálhigiénés szakember, lombikos anyuka

 

Művészetterápia

Mit takar a művészeti terápia?

“A művészeti terápia nem művészképzés”, bárki számára elérhető és alkalmazható, szélesebb csoport felé nyit ez a módszer, amely “mindannyiunkban ott lévő, teremtő, alkotó képességre épül” (Dr. Antalfai Márta). A velünk született teremtő erő folyamatosan törekszik arra, hogy megjelenhessen – ilyenkor keressük a szépet, harmóniát, egyensúlyt, illetve tevékenységünket befogadásba vagy kreatív alkotásba fordítjuk. Érdemes helyet adni az alkotásra nyitott belső képességeinknek.

A művészeti terápia célja a természet rendjére hangolódva elősegíteni az egészségfejlesztést, egészségmegőrzést, ill. a gyógyulást valamint az eljutást az “itt és most”-hoz. Az “itt és most” megélése sokszor nehézségekbe ütközik, hiszen nem könnyű a jelent megélni, viszont jelentésértékű lehet, hogy egy-egy személy hol tart jelenleg; erről szintén az alkotásokon keresztül nyújtanak visszajelzést a résztvevők egymás számára. Ahogy az állapotaink változnak, úgy változnak az alkotások is. A művészetterápiában mindig a folyamatot követjük, hiszen így a rajzok változásaiban a lélek, a személyiség változásai és működései jelennek meg.

A művészeti terápia szerepe elsősorban egészség-megőrző, hiszen lehetnek olyan fennálló problémáik, amelyek megkötik az energiákat, elvonva azokat más területektől. A művészetterápia során ezen megkötött energiáknak módja van feloldódni.

Amiben segíthetek

 • önismereti foglalkozások a komplex művészeti terápia eszköztárával (egyénileg, illetve csoportban 6-8 fő részére)
 • önsegítő csoportok vezetése
 • segítő beszélgetések és tanácsadás a lélektan területén
 • (szexuál)pszichológiai témájú előadások
 • pszichológiai kutatások

Márki Gabriella egészségpszichológus, komplex művészeti terapeuta, autogén tréner, szexológus tanácsadó

 

Pszichológia

Krónikus nőgyógyászati megbetegedés és/vagy termékenységi nehezítettség esetén a pszichológiai tanácsadás az érintett személy fizikai, lelki és szociális állapotára együttesen koncentrál. A megnevezéssel ellentétben nem szó szerint értett tanácsadásról, hanem segítő beszélgetésről van szó – történjen egyénileg, a pár vagy családtagok bevonásával. A segítő beszélgetés során feltárásra kerül az érintett aktuális élethelyzete, nehézségei, kérdései, bizonytalanságai – vagyis a személy(ek) gondolatai, érzelmei és az adott helyzetben történő viselkedési módozatai is.

Első alkalommal az érintett és a pszichológus kölcsönösen ismerkednek – az érintett fél a pszichológiai tanácsadás folyamatával és a pszichológussal, míg a pszichológus az adott problémával, élethelyzeti nehézséggel, amelyet a hozzá forduló saját szavaival, szabadon ír körül. A feltáró beszélgetés(ek) végén a felek szóbeli megállapodást kötnek a további együttes munkát illetően, amely adott cél vagy célok elérésére fókuszál. A pszichológiai tanácsadás célja a felismert aktuális élethelyzeti nehézség megoldása a feltétel nélküli elfogadás, empátia és támogató segítség révén. Ezen folyamat során a pszichológus mintegy útitárs kíséri a segítséget kérő, motivációval bíró személyt, aki a közös munkát egyénileg folytatja a tanácsadási alkalmak között egészen a megbeszélt cél eléréséig.

A női egészség pszichológiai megtámogatása leggyakrabban az alábbi területek, célok bevonásával történhet:

 • (krónikus) megbetegedéssel való együttélés, a diagnózis elfogadása
 • betegségmenedzselés és egészségmegőrzés elősegítése
 • egészségfejlesztés, edukáció és ismeretátadás
 • belső erőforrások felismerése és aktivizálása
 • betegségből vagy nehezített élethelyzetből eredő negatív érzelmi állapotok feltárása, segítése
 • termékenységgel kapcsolatos gondolatok és érzelmek megismerése, mérlegelése
 • műtéti beavatkozásra, asszisztált reprodukciós (donorral történtő) eljárásra való felkészülés – a beavatkozások (szükségességének) elfogadása
 • gyász és veszteségélmények feldolgozása
 • nőiség megélésének támogatása
 • stresszkezelés, relaxációs technikák elsajátítása
 • egészséges szexuális élet támogatása
 • életmódváltoztatás – táplálkozás, testmozgás és pihenés – elősegítése
 • társas támogatás elősegítése a pár és/vagy család részéről
 • orvos-beteg kapcsolat erősítése

Meddig és milyen gyakorisággal tart a pszichológiai tanácsadás?

A felek kölcsönösen állapodnak meg az alkalmak számában, amelyek általában 5-10 alkalom között mozognak, ugyanakkor a problémából, nehézségből fakadóan – például asszisztált reprodukciós beavatkozások, várandósság kísérése; pszichoterápiás kapcsolat – a folyamat hosszabb időt is igénybe vehet. Az ülések hetente-kéthetente egy alkalommal, általában 45-60 percben zajlanak.

Ki végezhet pszichológiai tanácsadást?

Pszichológiai tanácsadást egyetemi végzettséggel rendelkező, okleveles pszichológusok, illetve ráépített képzéseket elvégző pszichológusok, szakpszichológusok, pszichoterapeuták végezhetnek. A szakember minden esetben a saját végzettségi iránynak megfelelő elveket, módszereket követ. A (szak)pszichológusokat minden esetben köti a szakmai etika a szakmai felelősségvállaláshoz és a titoktartáshoz. Ugyanakkor lelki támogatást és segítséget (részben más keretek között) nyújthatnak mentálhigiénés végzettséggel rendelkező szakemberek is.

Márki Gabriella egészségpszichológus, komplex művészeti terapeuta, autogén tréner, szexológus tanácsadó

 

Szomatodráma, a gyógyító játék

A testünk folyamatosan kommunikál velünk: érzetekkel, tünetekkel, betegségekkel árulkodik az érzelmi állapotunkról. A szomatodráma egy játékos, mégis igazi mélységeket felszínre hozó módszer, ami lehetőséget ad arra, hogy szeretettel, együttérzéssel forduljunk a testünkhöz, megtanuljunk kommunikálni vele, és megértsük a jelzéseit. A 4-6 fős kiscsoportban zajló gyógyító játékban embereket kérhetsz fel a testrészeid, szerveid szerepére. Miután felállítottad őket a „színpadra”, ők elkezdik érezni azokat az érzéseket, amik valójában benned zajlanak. Azáltal, hogy kívülről ráláthatsz a belső világodra, megismerheted, mi az a tudattalan belső konfliktus, ami a tüneteidet, elakadásaidat okozza. Te magad is beállhatsz valamelyik szerepbe, így belülről állíthatod helyre a szereplők között a harmóniát, ami segít a testi-lelki gyógyulásban.

Szomatodráma alapú egyéni konzultáció:

Itt is a szomatodráma eszközeivel nyerünk betekintést a belső világod történéseibe. Szerepeket veszünk fel, játszunk, miközben terapeutaként is jelen vagyok, és végigkísérlek ezen az izgalmas belső utazáson. Nemcsak beszélgetünk, hanem kivetítjük a térbe azt, ami bennünk zajlik. Minden problémánk gyökerénél van egy belső konfliktus: van egy (vagy több) részünk, amivel nem vagyunk kibékülve.  Ez a belső harc az, ami kívülre is kivetül: élethelyzeti elakadások, betegségek, lelki nehézségek formájában. Az egyéni szomatodráma-játékokban találkozhatunk egyes én-részeinkkel, jellemző reakcióinkkal, működésmódjainkkal, és szabadon kikísérletezhetjük, mire lenne igazán szükségünk. A kettéhasítottság, önmagunkról való leszakítottság állapotából eljuthatunk az egység és a béke állapotáig. Egy-egy ilyen játékos találkozás érzelmeket szabadít fel, és emlékképként megmarad bennünk, így hosszú távú hatása van. A konkrét élethelyzetekben eszünkbe juthatnak a játékban átéltek, és az addigi zsigeri működéseinket lecserélhetjük az újfajta, optimálisabb működéseinkre, ami testileg-lelkileg gyógyító hatású.

Témák, amelyekben gyakran segítek: nőiség megélése; női betegségből való gyógyulás; termékenységi zavarok lelki okainak oldása; önismeret, önbizalom, önszeretet erősítése

Zádrovich Aliz szomatodráma játékvezető, test-lélek terapeuta